Groep 1 en 2

Bijvoorbeeld: kinderen die in groep 1 of 2 nog geen belangstelling hebben voor letters, klanken of geschreven taal. Deze kinderen kan ik een voorschotbenadering geven zodat ze een goede start kunnen maken in groep 3. Bijvoorbeeld door woorden zingend te zeggen en de eerste klank nogmaals uit te spreken komen tot woordherkenning. Speuren naar letters in boekjes zoals Kijk mijn Letter. Maar ook via rijmwoorden, tekenen, drietal(kwartet).

 

Groep 3

In groep 3 kan ik bijvoorbeeld Connect Woorden inzetten met daarnaast motiverende leestechnieken zoals ‘kloplezen’, voorlezen, samen lezen, alleen lezen. Grafieken bijhouden om succeservaringen op te doen. Inzetten van Drietal en kwartetspellen. Spreekbeeld, Ladderspel, flitskaartjes en whiteboard. Connect Vloeiend Lezen; Connectrijen bij te lezen boekjes oefenen. Geluidsopnames maken. Spel Hebbes, computerprogramma’s: Woordenhaai, Flits NIB.

 

Groep 4 en hoger

Voor groep 4 en hoger kan ik Ralfi, Ralfi Light, herhaald lezen inzetten en voornamelijk werken aan de leesmotivatie. Dit doe ik bijvoorbeeld door het bijhouden van aantal goed gelezen woorden en maken van opnames. Ook de klankstructuur van woorden verduidelijken door voor te doen, samen doen, alleen doen. Theaterlezen is een motiverende manier van lezen. Speuren van woorden in de gelezen tekst. Spelletjes met woordsoorten en computerprogramma Woordenhaai en/of Flits NIB.

 

terug naar de pagina

IEBEL, Mossenmeent 28, 1218 AT Hilversum Tel: 035 6980610 of 0618367112, e-mail:Cora@iebel.nl

webdesign: Distinctive Identity Design