Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot en/of accuraat oproepen
en/of toepassen van reken-/wiskundekennis (feiten/afspraken). Ruijssenaars, Van Luit, & van Lieshout, 2006
oefenmaterialen
Rekenproblemen
Rekenproblemen zijn nog geen rekenstoornissen. Rekenproblemen horen bij het leren rekenen:ze horen bij het ontwikkelende getalbegrip de ontwikkelende reken- en probleemoplossende vaardigheden. Veel rekenproblemen verdwijnen met het toenemende inzicht van de rekenaar.
Andere rekenproblemen zijn na een nauwkeurige probleemanalyse en een adequate didactische begeleiding goed te behandelen(Ruijssenaars, 1992).
Rekenstoornissen
Rekenstoornissen blijken zeer verschillend van aard te kunnen zijn.
Dat is wel logisch: het kunnen rekenen is afhankelijk van zeer uiteenlopende vaardigheden: telvaardigheid, getalbegrip, kennis van rekenhandelingen, vertalen van een probleem in rekenhandelingen.
Daarnaast doet het een beroep op allerlei cognitieve vaardigheden die niet specifiek zijn voor het rekenen als leesvaardigheid en algemene probleemoplossende vaardigheden. Bovendien doet het een duidelijk appèl op het geheugen.
Op elk genoemd gebied kunnen kinderen problemen hebben.
Dyscalculie betekent letterlijk 'niet kunnen berekenen'. Het is net als bij dyslexie in feite een andere term voor ernstige en hardnekkige problemen bij het aanleren van bepaalde schoolse vaardigheden, die niet worden veroorzaakt door een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs.
Bij dyscalculie gaat het om ernstige en hardnekkige problemen met het leren en vlot/accuraat oproepen/toepassen van reken-wiskundekennis (feiten/afspraken). Daar heeft Joris last van. Dyscalculie raakt meerdere hersengebieden. Een voorbeeld: het woord vijf. Dit heeft meerdere betekenissen. Het is een cijfer, een woord en een hoeveelheid. Deze aspecten bevinden zich in drie verschillende hersengebieden. Bovendien komt bij rekenen ook nog het frontale hersengebied om de hoek kijken. Kortom intensief! Wil je meer lezen, klik dan hier lees meer
De complexiteit van dit probleem maakt dat de oplossingsrichting divers is.
In ieder geval zal ik een onderzoek doen bij uw kind om vast te stellen waar we staan, en hoe we verder gaan. De praktijk moet dan bewijzen in hoeverre vooruitgang geboekt wordt. Klinkt simpel, maar bij het ene kind zal het handelen langere tijd in beslag nemen dan bij een ander kind. Ook zal eerder aangeleerde strategieën en rekenfeiten wellicht herhaald moeten worden.
Hoe ik dat doe? lees meer
IEBEL, Mossenmeent 28, 1218 AT Hilversum Tel: 035 6980610 of 0618367112, e-mail:Cora@iebel.nl
webdesign: Distinctive Identity Design