Volgens het Expertisecentrum Nederlands is begrijpend lezen: de verbanden tussen woorden en zinnen in geschreven taal kunnen zien en begrijpen. Dit is een actief, probleemoplossend proces.
Begrijpend lezen
Sven achterhaalt tijdens het lezen de betekenis van taal. In de middenbouw is belangrijk dat hij leert hoe hij een zakelijke tekst (met informatie, uitleg of een mening) moet ‘aanpakken’ door leesstrategieën toe te passen.” Sven moet leren welbewust na te denken over de betekenis van de tekst.
In het onderwijs gaat het er niet alleen om dat Sven woorden en zinnen kan ontsleutelen. Hij moet ook begrijpen wát hij leest. Sven moet de betekenis en bestaande verbanden tussen woorden en zinsdelen kunnen doorzien.
Dat kan ik op verschillende manieren stimuleren. Een manier is het hardop denken bij het lezen van een tekst. Door kinderen hardop leesstrategieën toe te laten passen en feedback te geven worden zij bewust van het proces dat zich in het hoofd van een lezer afspeelt. Andere strategieën zijn bijvoorbeeld activeren van achtergrondkennis en doen van voorspellingen over de tekst.
Aan de hand van een diagnostische toets bepaal ik wat uw kind al beheerst en toepast. Dan kijk ik naar zaken die extra aandacht vragen. Dat betekent in Svens geval:
Ik gebruik “Begrijpend Lezen” van Zuid-Vallei en “Bliksem” van het Expertisecentrum Nederlands.
Moeilijk
Ondanks een goede technische leesvaardigheid hebben veel kinderen moeite met “begrijpend lezen”. Zij vinden het bijvoorbeeld moeilijk om de belangrijkste boodschap uit een tekst te halen en hebben moeite met het doorzien van de opbouw van een tekst. Deels komt dit omdat ze zonder oriëntatie op de tekst beginnen met lezen, deels omdat ze onvoldoende gebruik maken van leesstrategieën. Een beperkte woordenschat kan een andere beperkende factor vormen.
oefenmaterialen
IEBEL, Mossenmeent 28, 1218 AT Hilversum Tel: 035 6980610 of 0618367112, e-mail:Cora@iebel.nl
webdesign: Distinctive Identity Design